Neurológia

Swimming Puppy Syndrome

  Swimming Puppy Syndrome vagy más néven myofibrilláris hipoplasia egy ismeretlen kórtanú betegség, fejlődési zavar. Pontos oka nem ismert, de a feltételezések szerint genetikai és/vagy környezeti hatás lehet az ok.

  Tovább

  Neurológiai vizsgálat

   A neurológiai vizsgálat a fő irányvonala a diagnózis felé vezető útnak. Enélkül csak sötétben tapogatódzunk. A neurológia vizsgálat lényege a lézió lokalizációja, amit a későbbi kiegészítő vizsgálatokkal tudunk pontosítani, definiálni. A vizsgálat több fő részre osztható: nacionale, anamnézis felvétele, megtekintés, tapintás, manuális vizsgálat (pl.: reflexek vizsgálata, különféle tesztek elvégzése)

   A továbbiakban részletesen leírjuk és videókkal illusztráljuk a neurológiai vizsgálatot. 

   Megjegyzés: A részletes neurológiai vizsgálat előtt, természetesen el kell végezni az általános betegvizsgálatot is, amiről ebben a részben nem esik szó! Ennek tartalmaznia kell az összes olyan vizsgálatot, amivel mind a belgyógyászat, mind a sebészet tárgy oktatása során találkoztunk. (Pl.: nyálkahártyák vizsgálata, testhőmérséklet, mellkas fonendoszkóppal történő meghallgatása, hasüreg áttapintása stb.) Továbbá, minden neurológiai vizsgálat része az ortopédiai vizsgálat is! Az ortopédiai vizsgálat itt nem kerül leírásra (lásd ortopédia fő kategóriában).

   EZEKET A VIZSGÁLATOKAT ORTOPÉDIÁVAL ÉS NEUROLÓGIÁVAL FOGLALKOZÓ ÁLLATORVOSNAK KELL ELVÉGEZNIE, UGYANIS A NEM MEGFELELŐEN VÉGZETT VIZSGÁLAT ÁRTALMAS IS LEHET, EZÉRT KÉRJÜK ,HOGY LAIKUSOK NE ALKALMAZZÁK! 

   Tovább
   Az oldal tetejére