Swimming Puppy Syndrome vagy más néven myofibrilláris hipoplasia egy ismeretlen kórtanú betegség, fejlődési zavar. Pontos oka nem ismert, de a feltételezések szerint genetikai és/vagy környezeti hatás lehet az ok.

Az elváltozás során szinaptikus diszfunkcó alakul ki a gerincvelő ventralis szarvában, a perifériás idegekben késleltetett myelinizáció és késletetett neuromuscularis fejlődés figyelhető meg (1). Vannak tanulmányok, melyek a vemhesség alatt vírusos vagy gombás fertőzést mutattak ki, aminek következtében ún. muscular dystrophiát figyeltek meg (1,2). A betegség 2-3 hetes korban kezdődik (3). A tünetek között szerepel a lábak (főleg a hátulsó) oldal irányú és/vagy hátrafelé állása, aminek következtében nem tudnak felállni, járni. A mellkas és has fentről-lefelé ellaposodott. Gyakran találkozunk a szegycsont és a bordaporcok malformációjával (Pectus excavatum). A mellkas deformítás súlyossága befolyásolja a prognózist. Ha légzési nehézség alakul ki, akkor a prognózis kétes (1,2,3,4). Légzési problémák adódhatnak félrenyeléses tüdőgyulladás következtében is, ami szintén gyakori szövődmény. A betegség leggyakrabban chondrodystrophias és brachicephal kutyákban (pl: boxer, francia bulldog, mopsz) alakul ki (2). Macskákban is leírták már ezt a típusú elváltozást, de náluk igen ritkának számít (3). Neurológiai vizsgálat negatív, a lábak manuálisan normális helyzetbe hozhatók. Gyakran találkozunk izom sorvadással esetleg lihegéssel. A vérvizsgálatok nem mutatnak eltérést. A mellkas RTG vizsgálatok segítenek a deformitás mértékének megállapításában (1).

Kezelés csak és kizárólag támogató kezeléssel lehetséges, aminek nagyon fontos része a fizioterápia! Emellett fontos a puha fekhely biztosítása, az alapvető higiénia betartása esetleg immunerősítő étrendkiegészítők adása (Pl.: E-vitamin, Szelén) A béklyók (lábak összekötése) alkalmazása kerülendő, ugyanis sok szövődmény alakulhat ki (végtag ödéma, bőr sérülések) (2,3,4). A kezelés hatékonyabb az állat otthonában, mint kórházi körülmények között (nincs fertőzés veszély, kevesebb stressz) (1).

A betegség prognózisa jó (1 éves korra teljesen elmúlnak a tünetek), de ha légzési nehézségek alakulnak ki, akkor a prognózis lehet kétes/rossz is (1,2).

 

Felhasznált irodalom:

1: Sun-A KIm et al: Home-care treatment of swimmer syndrome in a miniature schnauzer dog. Can Vet J, 2013

2:V. Mahesh: Swimmer puppy syndrome in a neopolitian mastiff:A case riport. Indian Journal of Canine Practice, 2014.

3:Luedja Carla Vidal Monteiro Gomes et al.:Swimming Puppy Syndrome in cats. Acta Scientlae Veterinariae, 2015.

4:Cenk Yardimci et al.: Swimming Syndrome in two labrador puppies. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 2009


 

 

Az oldal tetejére